menu

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Ασκήσεις για την βελτίωση της οπτικής μνήμης, την εναλλαγή σειράς και την ενίσχυση του λεξιλογίου

Στο παρακάτω link θα βρείτε ασκήσεις σε ηλεκτρονική μορφή που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνεδρίες λογοθεραπείας με στόχο την βελτίωση της οπτική μνήμης, της εναλλαγής στην σειρά και ενίσχυση του λεξιλογίου.

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Μια υπέροχη ταινία για την Αγνωσία


Μια ακόμα ''διαταραχή'' έρχεται να εμπνεύσει τους δημιουργούς του Ισπανικού (αυτή την φορά) κινηματογράφου. Με τον τίτλο Αγνωσία, ένα κοινωνικό δράμα  παρουσιάζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια γυναίκα, τον κοινωνικό περιορισμό, την εξαπάτηση των θεραπευτών αλλά και την ανάγκη για αποκατάσταση. Όλα αυτά δίνονται μέσα απο ένα φιλμ που είναι υπέροχο να δούμε αλλά πολύ δύσκολο να κοιτάξουμε την αλήθεια της ''άλλης πλευράς". Πραγματικά αξίζει να δείτε αυτή την ταινία. 

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Ηλεκτρονικό Υλικό για την εκμάθηση των συναισθημάτων

Οι εκφράσεις του προσώπου προδίδουν τα συναισθήματα μας, είναι κατά μία έννοια ο καθρέφτης της ψυχής μας, που επιτρέπει να καταλαβαίνουμε τι νιώθει ο άλλος και να εκδηλώνουμε τι νιώθουμε εμείς. Αυτή η δεξιότητα φαντάζει για πολλούς κάτι απλό, αλλά σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην κατανόηση και έκφραση συναισθημάτων. Μια ομάδα που το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται πιο έντονα είναι τα αυτιστικά παιδιά, στα οποία η εκμάθηση των συναισθημάτων αποτελεί βασική άσκηση μιας λογοθεραπευτικής συνεδρίας. Πέρα απο αυτούς τους τομείς όμως ένας λογοθεραπευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει εικόνες με συναισθήματα και για στοματοπροσωπικές ασκήσεις. Ένα πολύ απλό αλλά συνάμα πολύ διασκεδαστικό και αποτελεσματικό μέσω για την βελτίωση της συναισθηματικής κατανόησης και έκφρασης περιλαμβάνεται στον παρακάτω σύνδεσμο
https://docs.google.com/file/d/0B7UOFjZjmwfEZXRXWjFvNkdTSlk/edit?usp=sharing

Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Υλικό για την ενίσχυση του λεξιλογίου

Πολλοί γονείς ζητούν την βοήθεια του λογοθεραπευτή γιατί παρατηρούν πως τα παιδιά τους δεν έχουν αναπτύξει επαρκώς το λεξιλόγιο που θα έπρεπε σύμφωνα με τα φυσιολογικά πρότυπα της ηλικίας τους. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε ένα υποδειγματικό υλικό που έχω δημιουργήσει για να δουλέψουμε την ενίσχυση του λεξιλογίου σε τέτοιες περιπτώσεις.

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Καλοκαιρινές διακοπές και Λογοθεραπεία

Όπως κάθε χρόνο το καλοκαίρι έχει φτάσει και έχει φέρει αναστάτωση σε γονείς και θεραπευτές για το κατά πόσο πρέπει ή όχι να συνεχιστούν οι συνεδρίες λογοθεραπείας.