menu

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Η αξία της ''ανταμοιβής''

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην διαδικασία οργάνωσης μιας λογοθεραπευτικής συνεδρίας είναι η ανταμοιβή του παιδιού για την προσπάθεια που κατέβαλε. Ζωγραφική, αυτοκόλλητα, ενασχόληση με αγαπημένες δραστηριότητες είναι τα συνηθέστερα μέσα που χρησιμοποιούν οι θεραπευτές για να κινήσουν το ενδιαφέρον των παιδιών, και ως  μέσω αναγνώρισης για την προσπάθεια τους.

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Ο ρόλος των ''ενισχυτών'' σε μια λογοθεραπευτική συνεδρία

Ως ενισχυτές ορίζονται όλα τα αντικείμενα που μπορεί να βοηθήσουν το παιδί να είναι πιο αποδοτικό στις δραστηριότητες που καλείται να ασχοληθεί. Βασικός σκοπός της χρήσης ενισχυτών είναι να δημιουργηθεί το λεγόμενο κίνητρο για θεραπεία.

Mary and Max- Μια ταινία για το Σύνδρομο Ασπεργκερ

Εξαιρετικά κατατοπιστική, εξαιρετικά ''αληθινή'' παρότι πρόκειται για animation! Δείτε το trailer : http://www.youtube.com/watch?v=KZ3vlMO-Z-I


Ένα επιστημονικό περιοδικό με άποψη

Ο λόγος για το Scientific American Mind που πραγματικά είναι μοναδικό στο είδος του. Μέσα στο συγκεκριμένο περιοδικό μπορεί κανείς να διαβάσει πέρα από άρθρα λογοθεραπείας και ψυχολογίας θέματα για το περιβάλλον την φυσική, την χημεία, το διάστημα, την βιολογία και ότι άλλο σχετίζεται με την ανθρώπινη ύπαρξη και εξέλιξη.

Στοματοπροσωπικές ασκήσεις

Οι στοματοπροσωπικές ασκήσεις ανήκουν σε μια βασική κατηγορία δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση των μυών της στοματικής κοιλότητας και αποσκοπούν στην βελτίωση της άρθρωσης άρα και της παραγωγής ομιλίας. Τα παιδιά που πρέπει να δουλέψουν με τέτοιες ασκήσεις πολλές φορές δυσκολεύονται ή δεν δείχνουν ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση τους. Μεγάλη σημασία έχει ο τρόπος που ένας λογοθεραπευτής θα ξεκινήσει αυτές τις δραστηριότητες.

Μια εικόνα... ''χίλιες'' δραστηριότητες

Οι σύνθετες εικόνες είναι πραγματικά μια υπέροχη δραστηριότητα που ''λύνει'' τα χέρια του λογοθεραπευτή. Με εικόνα μπορούμε να δουλέψουμε πολλές δεξιότητες μαζί. Για παράδειγμα: