menu

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

''Οικογενειακό περιβάλλον'' ο πυρήνας της ομαλής ανάπτυξης

Το οικογενειακό περιβάλλον αποτελεί το πυρήνα για την φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών. Οι γονείς είναι τα πρώτα άτομα με τα οποία ένα παιδί αρχίζει στο ταξίδι του στην κοινωνική αλληλεπίδραση, και πρέπει να είναι αυτοί που θα παρέχουν τα ερεθίσματα για την επικοινωνία. Πραγματικά αίσθηση προκαλεί έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό scientific american mind η οποία φανερώνει όλα τα παραπάνω. Σε περίπτωση που τα μέλη της οικογένειας δεν διαθέτουν ποιοτικό χρόνο με το παιδί τους, μεγεθύνονται και οι πιθανότητες να εμφανιστούν προβλήματα στην πορεία ανάπτυξης του παιδιού, όπως οι μαθησιακές δυσκολίες, καθηστέρήση λόγου-ομιλίας κ.τ.λ.

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Ιδέες για την δημιουργία ανεπίσημου ''τεστ άρθρωσης''

Παρακάτω ακολουθεί ο σύνδεσμος που μπορείτε να δείτε ένα ανεπίσημο  τεστ άρθρωσης. Στο τέλος της παρουσίασης δίνεται δείγμα για τον τρόπο καταγραφής και χρήσης του τεστ.

Διαταραχές Κατάποσης


Η δυσφαγία δηλαδή η δυσκολία κατάποσης υγρής η στερεής τροφής οφείλεται συνήθως σε λειτουργικές ή ανατομικές διαταραχές που προσβάλλουν τον οισοφάγο. Η στένωση του οισοφάγου, το διάφραγμα του οισοφάγου, ή μια μάζα όπως και ένας αγγειακός δακτύλιος γύρω από τον οισοφάγο είναι όλα πιθανά ανατομικά αίτια δυσφαγίας. 

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Βραβευμένη ταινία μικρού μήκους για τον Αυτισμό

Μια εξαιρετική ταινία μικρού μήκους, κατηγορίας animation προσπαθεί μέσα απο την διήγηση ενός κοριτσιού για την διαφορετική συμπεριφορά του αδερφού της, ενός αυτιστικού παιδιού, να εξηγήσει και να αφυπνίσει τον κόσμο, εξηγώντας πως η διαφορετικότητα δεν είναι κατακριτέα.

Η σημαντικότητα του παιχνιδιού στην λογοθεραπεία

Όταν η λογοθεραπεία αφορά παιδικό πληθυσμό οι γνωστοί κανόνες αλλάζουν ριζικά και ο όρος παιχνίδι έρχεται να αντικαταστήσει τον όρο συνεδρία. Οι μικροί μας φίλοι ωστόσο, μας έκαναν να καταλάβουμε όχι μόνο τους εναλλακτικούς τρόπους μιας συνεδρίας, αλλά κυρίως την σημαντικότητα του παιχνιδιού.

Υλικό για την ακουστική διάκριση

Είναι γεγονός ότι οι πιο εύχρηστες ιδέες για μια συνεδρία λογοθεραπείας βρίσκονται μπροστά στα μάτια ενός θεραπευτή και αρκεί μόνο λίγη δημιουργική φαντασία για τις αντιληφθεί. Μια πολύ εύκολη κατασκευή για να δουλέψουμε την ακουστική διάκριση χρειάζεται τα εξής υλικά: