menu

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Η σημαντικότητα του παιχνιδιού στην λογοθεραπεία

Όταν η λογοθεραπεία αφορά παιδικό πληθυσμό οι γνωστοί κανόνες αλλάζουν ριζικά και ο όρος παιχνίδι έρχεται να αντικαταστήσει τον όρο συνεδρία. Οι μικροί μας φίλοι ωστόσο, μας έκαναν να καταλάβουμε όχι μόνο τους εναλλακτικούς τρόπους μιας συνεδρίας, αλλά κυρίως την σημαντικότητα του παιχνιδιού.
Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε η γνώση ή καλύτερα η κατάκτηση μιας ικανότητας σχετίζεται με τις νευρικές συνάψεις, το παιχνίδι λοιπόν είναι το μέσο εκείνο που προκαλεί μεγαλύτερη παραγωγή ωκυτοκίνης, ουσίας που συμβάλει σε σημαντικότατες διαδικασίες στις νευρικές συνάψεις. Άρα ο λογοθεραπευτής πρέπει να αφήσει το γραφείο και τις κάρτες και να ''τσαλακωθεί'' μαζί με το παιδί σε διαδικασίες μάθησης που θα λειτουργούν με κεντρικό μέσο το παιχνίδι. Επιπλέον όμως, η κίνηση έχει έναν μαγικό ρόλο. Από την μία ''ξυπνάει'' τους πάντες και δίνει ενέργεια αλλά και  ''χαλαρώνει'' τα παιδιά που είναι υπερβολικά ανήσυχα. Δεν υπάρχει λόγο λοιπόν να μείνουμε σε ένα γραφείο και σε δραστηριότητες που γίνονται ανιαρές. Παρακάτω ακολουθούν μερικές ιδέες για μια πιο ''ζωντανή'', γεμάτη παιχνίδι λογοθεραπεία.

1) φτιάξτε με το σώμα σου τα γράμματα. ( τέντωσε χέρια, ξάπλωσε, κ.τ.λ ώστε να φτιάξεις ένα γράμμα που θα δουλέψουμε στην συνέχεια).

2) μίμηση στον ήχο από το ζωάκι και μετά στην κίνηση του. 

3) ρίξε τις κορύνες του μπόουλινγκ και αφού τις ρίξεις όλες βάλε τις λέξεις που βρίσκονται από κάτω στην σωστή σειρά (σύνταξη).

4) Σκυταλοδρομία (εναλλαγή σειράς)

5) Χορός, μουσικά όργανα, αγαλματάκια όταν σταματάει ο ήχος (ρυθμός). 

Δεν χρειάζεται να ακολουθούμε πάντα τους κανόνες, όταν έχουμε να κάνουμε με παιδιά ένας είναι ο κανόνας, ''γίνε και εσύ παιδί''. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου